כתבה: אטל גלמידי
יוגה, כך כותבת במאמרה גיטה איינגר*, בתו של המורה הדגול ב.ק.ס איינגר ומורה נחשבת בעולם כולו, היא מסע מגשים עבור כל האנשים מגיל צעיר עד גיל מבוגר. הדרך ארוכה ומאתגרת, במיוחד כשיש המון ממדים.
רוב מורי היוגה מעוניינים לחלוק ולהעביר לגילאים צעירים את התרגול ששינה את חייהם. למרות שיש פוטנציאל אדיר, ותרגול יוגה נותן לילדים כלים עוצמתיים להצלחה לימוד יוגה לילדים, אך היא מדגישה
הוראת יוגה לילדים שונה מאוד מההוראה למבוגרים.
ילדות היא תהליך של שינוי . ילדים מגיל צעיר עוברים תהליכים ברבדים שונים כגון : רגשי, קוגניטיבי ,חברתי ועוד'. במהלך התהליך הזה הם מתחזקים, בשלים ויוצאים מלהיות ילד, מלהיות בפשטות לצאת ממשחקיות ומתחילים להיכנס לתהליך מורכב, להיות מבוגר.
לכן תהליך הלמידה של יוגה צריך להיות דינמי ביחס לגילאים של הילדים. הגילאים הצעירם מעוניינים ללמוד את היוגה בדרך משחקיות מאשר שמבוגרים אוהבים ללמוד יותר פורמלי. בנוסף לכך אי אפשר להתייחס באותו צורה לגיל מאוד צעיר לבין גילאי 10 או 16.
בגילאים יותר צעירים הילדים מפנימים את הידע דרך הסביבה שקרובה עליהם דרך טבע, חיות .לכן הם מאוד מחוברים לאסנות שיש בהם חיבור לטבע וחיות. לעומת זאת ילדים יותר בוגרים מתחברים לאסנות שיש בהם אתגרים, זרימה.
למרות כל ההבדלים הדינמיים בין הילדים בהעברת תרגול היוגה ישנה משהו משותף לכולם:
רוב הילדים אוהבים תנוחות דינמיות עם שינויים מהירים.
מהירות ומגוון,
זהו דבר הכרחי על מנת שמור על ההתעניינות ביוגה במיוחד באסנות. אם אנו כמורים נלמד את הילדים אסנות סטטיות רבות שיצטרכו לבצע ולהחזיק את התנוחה לזמן מסוים זה יגרום לילדים להשתעמם ויהיו מוסחים לגמרי אך אם נביא ונלמד אותם תנוחות שיש בהן דינמיות שילוב וזרימה בין כל התנוחות תהיה להם אנרגיה וייהנו מהתנוחות שהם יבצעו.
בנוסף לכך לתנוחות דינמיות יתרונות שאחד מהם הוא שהילדים מפעילים מפרקים ושרירים שאינם בשימוש והיתרון השני תנוחות דינמיות מכינות את גוף של הילדים ליותר גמישות מאשר כשהם נוקשים ומכינים אותם לשלב שבו הם יכולים להתארגן לתנוחות יותר מורכבות שלא יכלו לעשות בעבר.
חשוב לי לציין ,שכתלמידה בקורס הדרכת יוגה לילדים, אני יכולה לתאר את ההשפעה ממש חיובית לתנועות דינמיות והמהירות על הנפש. אני רוצה להדגיש שבמהלך הקורס, היה לנו שני שיעורים דינמיים ובמהלך שיעורים אלה הרגשתי שאני יותר מחוברת לעצמי קודם כל וגם לקבוצה . הזרימה המהירה הזו מאפשרת לבני אדם להתחבר לכולם להיות חלק והכי חשוב להקשיב לגוף לאן היא לוקח אותנו. הזרימה מייצרת אנרגיה וגורמת לך להמשיך להיות מחובר שוב ושוב.
אטל גלמידי
, גננת מוסמכת בחינוך המיוחד, כתבה במסגרת לימודיה בקורס מדריכי יוגה לילדים, אפריל 2021.
המאמר לקוח מתוך הספר:
Yoga for Children
p. 146-150
על גיטה איינגר*
גיטה החלה ללמד יוגה בגיל 13, ב-1959.
"בילדותי סבלתי מדלקת כליות ואושפזתי בבית החולים. אחרי שלושה שבועות שוחררתי וקיבלתי רשימה ארוכה של תרופות. זו היתה תקופה קשה עבור אבי, שלא היה יכול להרשות לעצמו לרכוש את התרופות. במקום זאת, הוא המליץ לי לתרגל יוגה כדי להחלים. בכל פעם שהלכנו לרופא הוא אמר שאני מחלימה, ושעלי להמשיך לקחת את התרופות. כמובן שהוא לא ידע שלא התרופות היו האחראיות על הבראתי, היה זה רק תרגול היוגה שעזר לבריאותי… גם כשהייתי מאוד חולה המשכתי לתרגל כיוון שהרגשתי כיצד התרגול מזין אותי ומבריא אותי. יוגה היתה עבורי כמו שיקוי חיים" ( Biermann 2014)
בהתחלה הכינה גיטה את אחיותיה וחברותיה מבית הספר לתחרות אסאנה בבית הספר היא הבינה את אופן ביצוע התנוחות דרך התבוננות באלבום התמונות של אביה. החל מ-1960, כשאביה לימד מחוץ להודו, היא לימדה את תלמידיו בפונה' גיטה לימדה נשים רבות. מגיל צעיר היא היתה מגיעה לבתיהן, שואלת לגבי מצבן הבריאותי ומאבחנת בהתאם, ואז מתאימה את תרגול היוגה המותאם עבורן. היא היתה מתייעצת עם אביה בנושא תדירות.
מאמני איינגאר, אמה של גיטה, הייתה המורה הראשונה שלה, שלימדה אותה ואת אחיותיה. כשב.ק.ס איינגאר לימד בסופי השבוע במומביי, היא נהגה לערוך שיעורי יוגה לילדיה בסלון ביתם[v]. היא לימדה אותם את שמות התנוחות בסנסקריט, ובאמצעות הוראות מילוליות והתאמות פיזיות דייקה את תנוחותיהם, שלמדה מוקדם יותר מבעלה ב.ק.ס איינגאר. לאחר מותה של רמאמאני, ב-1973, גיטה איינגאר לקחה על עצמה את עבודות משק הבית והדאגה לחמש אחיותיה, אחיה, ואביה. היא שילבה בחייה את הדאגה למשפחתה, תרגול היוגה, למידת איורוודה והוראת היוגה. (מתוך האתר www.agiyoga.co.il )
לקריאה נוספת: For more memories by Geeta and Prashant Iyengar read: Geeta S. Iyengar. Reminisces of my mother. Yoga Rahasya. Volume 14, No.4. 2007. And Prashant S. Iyengar. My Mother: My yoga teacher. Yoga Rahasya. Volume 14, No.4. 2007
Biermann, D. 2011. 'An Interview with Geeta Iyengar', Yoga: A Journey Within. (self-published). Biermann 2014. Iyengar, G. S. 1983.Yoga: A Gem for Women. Allied Publishers. Steinberg, L. 2006. Geeta S. Iyengar's Guide to a Woman's Yoga Practice. Parvati Productions